Allergie of intolerantie?

Ik heb een allergie of intolerantie

Voedsel voorziet ons van de voedingsstoffen die we nodig hebben zoals eiwitten, koolhydraten vetten en vitaminen.


Als je last hebt van een voedselintolerantie, dan kan je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed opnemen of verteren.


Bij een allergie gaat je lichaam zeer zwaar reageren en moet je je strikt houden aan voedingsadviezen.


Bij een intolerantie kan je lichaam bepaalde stoffen niet afbreken en is de reactie van je lichaam afhankelijk van de hoeveelheid die je opneemt.


De reactie is dus minder hevig als bij een allergie. Voorbeelden van ziektes zijn het prikkelbaredarmsyndroom en de ziekte van Crohn.

De klachten zijn: winderigheid, buikpijn, hoofdpijn, opgeblazen gevoel, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. 


In Europa zijn de voedingsfabrikanten verplicht om de aanwezigheid van de 14 allergenen te vermelden op de verpakking: ei, gluten, lupine, melk, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis en weekdieren.


Vaak bevat een product ook een waarschuwing als de kans bestaat dat er sprake is van kruisbesmetting.


Zo een waarschuwing is bijvoorbeeld: “Kan sporen van soja, noten en tarwe bevatten”. Deze waarschuwingen zijn echter niet verplicht.

dietiste gent - diëtiste Gent
dietist gent - dietiste gent
dietist gent - eetstoornis gent

Veel voorkomende intoleranties:



Lactose
: lactose is een suiker die in melk en melkproducten voorkomt Lactose komt voor in alle dierlijke zuivelproducten: moedermelk, koemelk, schapenmelk, geitenmelk, paardenmelk, buffelmelk, …


Wie intolerant is, krijgt de lactose onverteerd in de dikke darm.

Vandaag bevatten zeer veel andere voedingsmiddelen dan zuivel producten lactose. Fabrikanten gebruiken melkpoeders bijvoorbeeld ook in chocolade, soep, vlees en snoep.


Er bestaat geen medicijn: wie de klachten wil verminderen zal een aangepast dieet moeten volgen waarbij de producten die lactose bevatten vermeden moeten worden.


Als diëtist help ik jou hierbij: ik help jou met het beperken of weglaten van lactose in de voeding, zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat.

Calcium en vitamine B2 zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. 


Gluten
: gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in tarwe, rogge en gerst.

De klachten treden op na het eten van pasta, noten, brood, ontbijtgranen, bier, chips, …

De oorzaak van deze aandoening is onbekend. Je lichaam maakt antilichamen aan tegen het eiwit dat aanwezig is in gluten.


Deze antilichamen beschadigen het slijmvlies van je dunne darm. Je lichaam neemt onvoldoende voedingsstoffen op en er kunnen tekorten ontstaan van ijzer, calcium en vitaminen.

Hoe gaan we te werk

Het volgen van een specifiek dieet die de klachten vermindert van een intolerantie of allergie, kan zeer ingewikkeld zijn.


Ik informeer je over het samenstellen van een evenwichtig voedingsschema om ook op gewicht te blijven en ik begeleid je bij het zoeken naar alternatieven.


Vermijd om zelf te gaan experimenteren want zo kan je voedingstekorten opbouwen.


Ik help jou om op een correcte manier voedseletiketten te leren lezen. Ik geef tips en recepten die jou helpen om een gezonde levensstijl op te bouwen.


We werken eventueel met een eet- & klachtendagboek om je eetpatroon en je klachten in kaart te brengen.


Geef ook zeker aan als je al dan niet intensief aan sport doet. Bij het sporten verbrand je meer vetten en koolhydraten. Dit moeten we ook in rekening nemen bij het opstellen van je dieet.

dietist gent - diëtiste Gent

Bezoek ook eens onze partners : mobile IV services

Share by: